Можете ли да забогатеем от залаганията?

Ще започнем може би с отговорът който очаквате – да може. Лошата новина тук е, че за да се случи това няма бърза и изпитана схема. За стигнете до заветната цел, ще трябва да положите не малко усилия за можете да печелите наистина добри пари от хазарт.

Може би вече сте чували за хора който са успели да направят това. Ако не сте ето някой от най-известните и богатите професионални комарджии в спорта – Тони Блум, Били Уолтърс и Матю Бенам. Всички те са постигнали сериозни успехи, на който ако трябва да бъдем честни можем само да завиждаме. Те успяха да разработят уникални математически модели, които усъвършенстваха непрекъснато през години с една единствена цел: да станат богати чрез спортни залагания.

Били Уолтърс доказа, че може да се стане неприлично богат без да разбираш грам от футбол – той се специализирал в NFL (Национална футболна лига, но това няма нищо общо с разбиранията ни са футбол по-нашите географски ширини). Можете да намерите видео в youtube, където основно говори за организационните проблеми, с който трябва да се справите.

Г-н Уолтърс има съвсем друг подход. Разполага с малка армия от „бегачи“ (английския термин който можете да откриете е “runners”) или с други думи хора който залагат в Лас Вегас под неговите наставления.

Матю Бенам, пък основа собствена компания въз основа на разработения от него математически модел за залагания. С помощта на „новите“ си колеги успява да развие този модел.

И така, стигнахме до въпросът – Искаш ли да бъдеш един от тях? За постигнеш до това, ние ти предлагаме 10 съвета как да забогатеем от спортни залагания. Всички те са практични, някой може би няма да ти допаднат, някой ще ти се сторят екзотични….

1. Открийте “Value”, най-добрия начин за забогатяване от спортни залагания.

Ако се опитвате да забогатеете от спортни залагания един от най-важните компоненти е да откриете подходящия залог. Крайъгълния камък тук е да откриете добрия коефициент, стойност. Какво имаме в предвид? Да можеш да забележиш добра стойност означава, че можеш да забележиш коефициенти, който са твърде високи според това което вече си анализирал и очакваш.

В по-горе написаното, няма нищо по-различно и от търговията с акции. Има смисъл да се купуват определени акции, тъй като те са подценени. Това означава, че вероятно те ще струват по-скъпо след време. И тук принципа е същия.

Вашето внимание трябва да е насочено върху спортни залагания, който смятате за подценени. С други думи да купите „акции“ във вашия отбор, който смятате, че е подценен. С други думи ако сте „определили“, че шансът за вашия отбор е 50% всичко над коефициент 2.00 за Вас е “стойност“ или „value”.

value в залаганията

2. Управлението на банката

Способността да управлявате правилно парите си едно от най-важните неща в спортните залагания. Не само в спортните залагания, но ние ще се спрем конкретно на управление на банката когато става дума за хазарт.

Управлявайки банката за спортни залагания имате две противоречащи се цели:

  • Увеличавайте банката си възможно най-бързо и ефективно
  • Трябва да избегнете банкрут в този процес.

Ако можете да откривате залози който са „value” , банковата Ви сметка ще расте доста по-бързо, ако залагате повече на единичен залог. Проблемът тук е вашата преценка, ако залагате с  твърде висок залог, рискувате банкрут само след 2-3 залога. Дори да сте анализирали всичко до последния детайл, дори случайността може да се окаже фатална за Вас.

Добрата новина в случая е, че това може да се елиминира с едно много просто правило. Не залагате повече от 1-2 % процента от наличния Ви банкрол върху даден залог. 1-2 % е стойност за относително високи залози и ако вашата банка е да кажем относителна 100 лв., с залог от 1-2 лв ще постигнете нещо значимо. В този случай можете да си позволите до 5 % от вашата банка, като залог и тази стойност ще откриете като „препоръка“ не само на нашата страница.

Ако се какъв залог да направите ( в процентно отношение) може да ползвате формулата на Кели. В даден момент, ще добавим допълнителна информация и затова, но това е свързано с повече с математика, вероятности и т.н – неща който за този момент оставаме на заден план.

3. Имайте търпение

Никога не забравяйте: Залозите като всека една форма на инвенстиция може да бъде причислен като „маратон“ а не като „спринт“. С други думи най-вероятно ще отнеме известно време докато вашата банка се увеличи достатъчно. Не случайно, този съвет как да забогатеем от спортни залагания е на позиция 3.

Трябва да сте успешни и търпеливи, по-този начин всичко ще бъде на ваша страна в края… Не се опитвайте да направите бърз (уникален и т.н) растеж, заложете на бавен, болезнено бавен растеж, в който един момент ще видите забележителна експоненциална динамика.

Никога не забравяйте: Залозите като всяка друга форма на сериозна инвестиция са маратон, а не спринт – особено ако се стремите да забогатеете. Съответно ще отнеме известно време, докато банкролът Ви расте. Ако сте търпеливи и успешни обаче, ефектът на сложния интерес ще бъде на ваша страна. Това, което първоначално ще изглежда като болезнено бавен растеж, в крайна сметка ще доведе до забележителна експоненциална динамика.
Когато сте в печеливша серия е доста по-лесно , но в друг момент ще трябва да справите и със поредица то загуби, който не сте очаквали. Ако печалбите от спортни залози в една графика са положителни скокове, а загубите съответно отрицателни, вашата цел тук е да „изгладите“ графиката. Това е да вървите плавно, гладко нагоре.

Спазвайте правилото за 5% и това ще стана по-лесно.

4. Правилният букмейкър

За да залагате успешно, определено ще имате нужда и от подходящ букмейкър. Тук, нямаме в предвид букмейкъра с най-добри коефициенти или нещо друго, а всъщност букмейкъра който ще ви позволи да печелите, т.е няма да ограничи акаунта Ви. Грозната истина е, че когато станете добър или успешен играч, букмейкърите който сте смятали до този момент за добри… ще се окажат не толкова добри.

Можете да прочете повече за ограничаването на успешните играчи. Трябва да отбележим, че като страна с определено по-нисък стандарт, 3000-4000 лв за единичен залог, ще можете да направите във всеки един букмейкър без да се притеснявате, че бъдете ограничени по-някакъв начин. Ако все пак, вече се чувствате достатъчно успешни, бъдете една крачка пред останалите – вземете мерки да не ви бъде ограничен акаунта ви.

Има ли букмейкъри, който няма ме ограничат, независимо от печалбите?

Добрата новина е че има такива компании. Те не ограничават успешните си играчи. Най-известния такъв на европейския пазар е Pinnacle Sports (със седалище в Кюрасао), азиатския такъв е SBObet. За съжаление, тези компании нямат лиценз от българската комисия по-хазарт и ако ще разчитате на тях, ще трябва да ползвате така наречените алтернативни адреси.

Бизнес моделът на тези компании е малко по-различен. Най-вероятно няма да получите коефициенти за екзотични залози от типа Мисиджан да отбележи 3 гола при коефициент 300. Те работят, при по-ограничени пазари, по-ниски маржове, но в големи обеми.

Разбира се тези букмейкъри също не обичат победителите, по-скоро използват информацията в своя полза, така че коригират коефициентите в своя полза. Залог от порядъка на 1 млн, много бързо  би променил коефициента за крайния изход.. така, че да насърчат достатъчно клиенти за алтернативен изход.

Разбира се, по този начин не можете да планирате успех, тъй като победата Ви винаги ще остане измислена. За щастие има някои букмейкъри, които не ограничават или забраняват успешните си клиенти. Един от най-известните букмейкъри от този вид е Pinnacle Sports (със седалище в Кюрасао), както и азиатските букмейкъри SBObet и IBCbet. Последните две също са световните пазарни лидери, когато става дума за футболни залози.

Бизнес моделът на всички тези букмейкъри се основава на ниски маржове и големи обеми. Това означава, че те просто искат да имат колкото е възможно повече действия, насърчавани от малък марж на букмейкър, който се превръща в по-добри шансове за клиента. Тези букмейкъри приемат победителите не защото искат да превърнат света в по-добро място (това е просто страничен ефект), а по-скоро защото могат да използват тази информация в своя полза, например чрез коригиране на техните линии за залагане.

5. Борсите за залагания са ваш съюзник

Освен букмейкърите, който коментирахме в предходния съвет, почти задължително е да се възползвате от платформите който предлагат обмен на залози. Защо ? В борсите за залагания, няма да бъдете ограничавани да печелите. Единствената причина за това, е че реално, физически или както искате го наричайте, вие играете срещу други играчи, не за срещу корпорация, фирма, букмейкър. Борса „взима“ определен комисонна от печелишия играч и така си осигурява приходи.

Както вече сме коментирали предимствата на betfair като борса за залагания, има и други борси немската interwetten, Matchbook и други.

 

В допълнение към букмейкърите, посочени в # 4, би трябвало да се възползвате и от обмен на залози. Обменът на залози няма да ви забрани да печелите, тъй като залагате срещу други клиенти на борсата, а не директно за букмейкъри. Някои обмен на залози са добри алтернативи на букмейкърите по отношение на коефициентите и размерите на залозите, които се предлагат в големите спортове и лиги, дори за професионалисти.

При сегашните условия в България, Ви препоръчваме betfair, поради няколко причини:

  • можете да залагате и като традиционен букмейкър
  • има лиценз от бългзарския регулатор
  • добри коефициенти, високи лимити

Трябва да се отбележи, че след въвеждането на таксите на Betfair Premium , въпросните такси оказаха голямо влияние върху начина по който се залага. Много професионални играчи и трейдъри бяха засегнати от тези такси, който в крайна сметка се отразяват и на моделът на залагане който са избрали.

Конкретно, ако сте играч от България, тези такси и ограничения трудно ще повлияят на целта, която сте си поставили.

6. Кажете „чао“ на правите колонки

Ако искате да печелите от спортни залагания, ще трябва да се сбогувате с идеята да печелите големи суми от права колонка/акумулатор/. Ние разглеждаме спортните залози като възможност, като инвестиция, макар и рискова.

Със същия успех можете да разчитате на „голямата“ печалба от тото, национална лотария и т.н. Няма да се впускаме в подробности, но във всеки единичен залог букмейкъра достатъчно добре е определил риска за него. В една среща е трудно да го победите, а в 3,5 или 10 и повече… забравете. Разбира се може да спечелите и така, но това ще по-скоро в резултат на случайността, а не на придобити умения.

 

7.Открийте „правилния спорт/лига“

Ако искате да станете популярна личност в залагания, няма да е само достатъчно да откривате подходящите срещи за залагане. Ще трябва да не само да „откриете“ спорта на който ще залагате, но и конкретната лига в която ще можете да го правите.

С футбола определено е по-лесно. Популярен спорт в който може да залагате в много на брой първенства с високи лимити.

Не задължително да се ограничавате само до „цар футбол“. В конните  надбягванияв Обединеното кралство лимитите са повече от високи, американски футбол, гонки, хокей и т.н.

Имайте в предвид, че примерно букмейкърът SBObet може да предложи до 5000 събития за залагане примерно за английската Висша лига един ден преди началото на седмицата, но седмица по-рано, офертите за залагания ще са силно ограничени, примерно до 1/10 или около 500 възможности за залог.

Традиционния английски Ladbrokes, примерно не обявява своите лимити за залагане, за разлика примерно от Pinnacle Sports и SBObet , но тези лимити няма да се отнасят за по-голяма част от клиентите им.

За съжаление в по- екзотичните спортове и непопулярни лиги е значително по-трудно. Дори да намерите подходяща среща за залагане, там лимитите ще са доста по-ниски, което може да се окаже съществена пречка в дългосрочен план.
Ако, се чудите кой е най-добрия букмейкър за професионални играчи, търсещи възможност да за залагат големи суми, отговорът е един Pinnacle Sports
Уверете се сами. Ето лимитите на на Pinnacle Sports  за популярните спортни лиги и пазари:

ЛигаХендикапКраен резултатПод/Над
Висша лига – Англия$30,000$10,000$20,000
Испания – Примера$30,000$10,000$20,000
Германия – Бундеслига$30,000$10,000$20,000
Италия – Серия А$30,000$10,000$20,000
Шампионска лига$30,000$10,000$20,000
САЩ – н.футболна лига$10,000$10,000$5,000
Тенис – Големият шлем $30,000$10,000$30,000

8. Следвайте експертите

Да определяте риска всеки път правилно, не е лека задача. В Интернет пространството можете да откриете много „типстери“. Ние от 5bet.eu, също предлагаме подобна услуга. Не редно да си правим сами реклама, но нашите резултати в никакъв случай не са по-лоши от тези на bluesoccertips.com , jackpotsoccertips.com, winmatchday.com и т.н. Цените в подобен род страници започват от 50-80 евро за единична прогноза. Без публикуване на конкретни резултати, без пробен период и т.н.

Пробния период който предоставяме е с цел да се ориентирате как работи нашата страница и как ще получавате прогнозите.

9.Ползвайте брокери или bet brokers

Трябва да признаем, все още в България трудно ще намерите подобна услуга. Все пак все още сме сравнително назад в развитието на тази индустрия и като вземем в предвид, че стандарта ни на живот един от най-ниските в Европа, т.е не залагаме с суми който биха притеснили който и да букмейкър.

Ако разбирате от спортни залози, това е още една опция за Вас, да станете „залагащ брокер“ . Какво точно предлагат тези брокери? Те просто Ви предлагат да залагате повече пари, отколкото бихте могли без тях.

За относителна малка лига като холандската Ередивизия, залози от 5 цифри са съвсем нормални. С помощта на тези брокери, ще можете да заложите и по-висока в сума.

Например, ако sbobet предлага коефициент 2.00 за определен залог и максимална сума примерно 5000 евро, брокера ще Ви даде двойно или тройно по-голям залог, но в замяна на това ще получите коефициент примерно 1.97. Сами разбирате как печелят, но определено трябват връзки на азиатския пазар.

В момента доколкото ни известно все още няма подобна услуга в България.

10. Фабрика за залагания

Това всъщност звучи доста екзотично и ще можете да направите подобен проект едва след като сте натрупали поне малко богаство . Матю Бенам е един от първите, който е успял да реализира това. Както вече споменахме той създава уникален статистически модел, който непрекъснато усъвършенства през годините. За получи всички необходимии данни, той основава собствена компания. За него работят над 80 души!

Успехът в спортни залагания му позвовалява да бъде собственик на собствен футболен отбор Брентфорд, както и борсата за залагания Matchbook. Невероятно нали?

Заключение:

Както, вече споменахме няма бърз и лесен начин да успеете със спортните залагания. Ще трябва да положите доста усилия в тази посока. Сбогувайте се с идеята за голяма единична печалба с права колонка с коефициент 200, 300 или повече. Запомнете, няма „безопасни“ залози и нищо не е гарантирано в спортните залагания. Ако някой твърди друго, просто Ви лъже….

Колкото и дълго време да ви отнеме, добрата новина е : Можете да натрупате богатство чрез залагания – стига да знаете къде да залаете, да намерите „value” залог и да управлявате банката си добре.