Защо винаги има повече губещи отколкото печелещи в света на спортните залози?

oddsГолям процент от типстърите никога не достигат такава възвращаемост от залозите си, че да преживяват от това. Дори по-лошо, повечето типстъри често губят повече пари отколкото печелят. Новаците се научават по трудния начин, че недостатъчните им знания и умения за предвиждане на възможностите ги провалят, при направата на залог. Те постоянно надценяват уменията си да отсъдят правилно какъв ще бъде шанса им за победа.

Искате ли да печелите по често отколкото да губите? Върнете се в училище…

[message type=“success|error|info|notice“]

Букмейкърите остават в бизнеса и печелят за сметка на болшинството от типстъри, който притежават два основни недостатъка в мисленето си.

[/message]

Настройката на ума „сега ще забогатея“, която в по-напреднал стадии се превръща в алчност и степента на игнориране, когато стане дума за изчисляването на коефициентите на залозите.

Точно това поведение и мислене при тистърите гарантира печалба на букмейкърите. Но за „Банката“ на типстъра това е пагубно. Звучи ли ви познато?

Нужно е добро разбиране и информираност за вероятностите

За да печелите пари от спортните си залози, определянето на вероятността от изхода на залога и изчисляването на кореспондиращите си коефициенти за него, е неизбежно. Сравняването на коефициентите за залозите, предложени на пазара, с допустимите очаквани възвращаемости е неизменна част от преценката, дали предлагания коефициент е твърде висок ( съдържащ стойност) или твърде нисък ( без стойност).

Ето и един пример –  с три варианта (1X2) за изход на срещата между два футболни отбора.

Статистическите проучвания за възможността отбор А да спечели са 49%. Те отговарят на предвиждания коефициент от 2.04 (100/49). Преведено на по-прост език, шанса отбор А да спечели е приблизително 50/50. Разбира се, това означава че отбор Б има шанс 50/50 да избегне загубата, тоест да завърши наравно или да победи. Обаче, преди началото на мача най-високите предлагани коефициенти за отбор А да спечели са само 1.65, равняващо се на 60.6% шанс (100/1.65). Всички, който са направили залозите си за отбор А да спечели, са ги направили на цена кореспондираща на 60.6%, докато истинските шансове за победа на отбор А са били само 49%.

Без задоволителни знания и разбиране на вероятностите при коефициентите за залагане, вероятно е имало хиляди типстъри новаци подкрепящи отбор А, определен като фаворит в мача, на доста занижени коефициенти. Хора залагащи по този начин не бива да се чудят защо губят отново и отново залозите си.

Противоположно, букмейкърите изкарват добри печалби от залози направени по този начин. В предложения пример, предлагането на коефициенти от 1.65 се равнява на математическо предимство от 20% пред типстъра. Това означава, че печалбата на букмейкърите като цяло за залози от този тип, в дългосрочен план, е най-малко 20% или повече.

Е, все още ли не разбирате?

[message type=“success|error|info|notice“]

Трябва да разберете, че способността да изчислявате вероятностите и коефициентите е определяща и жизненоважна при залозите. Това ще ви помогне по-добре да отсъдите дали коефициентите са надценени или подценени (заслужават ли си или не).

[/message]

Коефициенти за Спортни залагания – Как да разберем дали коефициентите са справедливи?

Коефициентите за спортни залози, който отговарят на теоретически изчислените вероятности се наричат „справедливи коефициенти“. Примера, който ви дадохме по-горе с двата футболни отбора е такъв.

Коефициентите предлагани на пазара за спортни залози, много рядко са справедливи. Те най-често са надценени или подценени коефициенти. Взимайки на предвид, че винаги има „грешка“ в представянето на статистическите изчисления (отклонение от предвижданите резултати, в сравнени с действителните наблюдаваните такива), всеки коефициент за залог с отклонение от +/- 5% от изчислените вероятности може да се нарече „справедлив“.

Както видяхме най-високият възможен коефициент за отбор А да спечели преди началото на мача беше базиран на вероятност 60.6%. Това е доста над приемливото отклонение от статистиките и коефициента от 1.65 за залог е доста „несправедлив“.
Да заложите на отбор А в този случай може и да си заслужава, но със сигурност обаче не е „справедлив“.

Задължителни уроци по Математика за Типстъри

Наистина много съжалявам, но за всеки сериозно заинтересован да залага, за да излезе на печалба, практическо и обстойно разбиране на коефициентите за залагане и изчислението им е абсолютно задължително. За съжаление, Математиката, статистиката и вероятностите не са били от най-популярните предмети в училище.

Ако искате да сте печеливши трябва да направите решаващ избор: дали да достигнете границите на възможностите си и да научите всичко, което можете за вероятностите и коефициентите за залози, или да приемете факта, че правите залозите си единствено с цел забавление и да се подготвите, че ще губите повече отколкото да печелите.

Ако цените стойността на парите си няма смисъл да продължавате да залагате на база добри предчувствия и да чакате следващия си „щастлив период“. Колкото по-дълго типстъра остане невеж относно това как се изчисляват коефициентите за залозите, толкова по-дълго и букмейкърите ще продължават да печелят на негов гръб и ще разрастват бизнеса си, защото той ще плаща за това.

Заключение

Коефициентите за залозите са цените за залози, които много рядко отразяват истинските вероятности за едно спортно събитие. При повечето залози предлагани на пазара за залагания, коефициентите са или подценени или надценени.

Способността да сравнявате коефициенти и да намерите най-справедливия коефициент и най-добрата линия на залог е определящо за успеха ви като типстър, също толкова определящо е и дълбокото разбиране на вероятностите и изчисляването на коефициенти. Без тези си способности типстърите са обречени да губят повече отколкото да печелят.

Обаче, преди да решите да се впуснете в детайлно изучаване на калкулацията на коефициентите за залози, помислете внимателно дали в действителност ще си заслужава загубата на време от ваша страна, тоест ще имате ли способността да се справите със задачата. Ако точните науки, в частност Математиката не е силната ви страна, мога със сигурност да ви уверя, че пътя ви ще бъде много криволичещ, труден и дълъг. Вие най-добре ще прецените докъде стигат възможностите ви и дали това е по силите ви.

В противен случай може наготово да взимате нашите прогнози, като се абонирате за тях на минимални цени. Успех!