Три тенис мача от „Уимбълдън“ 2017 са обект на разследване за евентуално манипулиране, съобщиха от отделът за интеграция на тениса (Тennis Integrity Unit – TUI)

Сигнали за странни залози

Уредени мачове на Уимбълдън?

Базираната в Лондон агенция заяви, че два мача от квалификациите и едно от основната схема са попаднали в тяхното полезрение, след като регулаторите и букмейкърите са съобщили за подозрителни модели на залагане около тези мачове. Конкретни срещи и имена не са разкрити.

От тенис асоциацията, подчертават, че тези сигнали не са категорично доказателство за някакво уреждане на мачовете, тъй като има не малък на брой фактори, който могат да повлияят на поведението на залагащите и те трябва да бъдат изключени първо.

[blockquote size=“full“ align=“left“ byline=“каза говорител на агенцията“ rating=“5″]„Има много други причини освен корупционна дейност, който могат да обяснят необичайните залози, като неправилно определени коефициенти, добра информираност от страна на залагащите, физическото състояние на играчите, форма, умора, условията за игра и дори личните обстоятелства“,[/blockquote]

53 сигнала от април

Не е необичайно да при такива големи тенис турнири да се получават сигнали, въпреки че за събития от Големия шлем, те по-скоро са рядкост. Миналата година TUI, разследваха два мача – по-един от Уимбълдън и USA Open. В крайна сметка от агенцията ме оповестиха заключенията си.

Работещи в TUI, че от април до 20 юли са получили общо 53 сигнала, като три от тях от АТП турнирите са мъже и само един от WTA – турнирите за жени. Осталата част за турнири от по-ниските нива на Challenger, Верига за жени на Международната тенис федерация (ITF Women’s circuits) и други. Тези цифри всъщност представлявата спад спрямо броя на сигналите в сравнение същия период на миналата година, когато те са били 73.

Тенис асоциацията, под критика.

Самата агенция е подложена на сериозен натиск,  с цел да предостави повече документи и прозрачност на своите разследвания. В началото на 2016 година изнесоха доклад в медиите според който 16 играчи, класиране в топ 50 са сериозно в заподозряни в уреждане на мачове.

Отделът за интеграция на тениса не предприе никакви последващи действия след тези сигнали, който биха могли да разтърсят из основи тенис средите.

В предишното издание Уимбълдън, беше започнато полицейско разследване за възможността състезаващата се за Великобритания Габриела Тейлър, да била отровена умишлено. Тя преживя животозастрашаваща болест, по средата на мача с американката Кайла Дей.

В крайна сметка Тейлър е диагностицирана с рядък щам на лептоспироза (заешка треска). Лептоспирозата е много рядко заболяване в Обединеното кралство и в комбинация от начина по-който става заразяването, полицията твърди, че играчът би могъл да бъде отровен съперник, треньор или хазартен синдикат. Тейлър, прекарва четири дни в интензивното отделение, преди да премине към пълно възстановяване.