Прогноза за  Кайрат Алмати – АЗ Алкмаар

Кайрат Алмати - АЗ Алкмаар

Обоснована прогноза за Кайрат Алмати – АЗ Алкмаар

Кайрат Алмати

Казахстанският Кайрат Алмати продължава да подобрява изявите си през последните няколко години и е на път да се превърне в един от неизменните представители на страната в евро-турнирите.

Едно от малкото предимства на тимовете от тази страна е това, че тяхното първенство започва в момент, в който се играе футбол на професионално ниво на много малко места в света. Всъщност само след няколко дни предстои да се изиграе 21-ият кръг от казахстанската Премиер лига, което е показател за това, че местните тимове са в добра форма, макар и първенството да е все по-близо до своя край.

Тук някъде и изчерпването на физическите им запаси ще започне да се чувства, но това е нещо, с което те просто са свикнали. Кайрат е тимът с втората най-стабилна отбрана в целия казахстански елит, като в това отношение отстъпва единствено на най-голямата сила в страната – ФК Астана (като ролята на Станимир Стоилов за това е най-най-съществена).

Така тимът на Кайрат е втори в подреждането, като има изоставане от 6 пункта спрямо последно споменатия съперник (но в същото време има и един изигран двубой по-малко, което е предпоставка за редуциране на пасива до едва 3 пункта).

АЗ Алкмаар

Към днешна дата основните мисли на тима са насочени към домакинството на АЗ Алкмаар, което създава една отлична възможност за записване на най-паметното постижение през последните години (ако по някакъв начин тимът отстрани холандския опонент). Не липсват предпоставки това да се случи. Основната от тях е свързана с отлично представящата се отбранителна линия, която в много редки случаи допуска инкасиране на голове (макар в последно време точно тези случаи да зачестиха).

Изумителните домакински изяви и записването на 14 триумфа в обхвата на последните 15 сблъсъка от страна на Кайрат загатват ясно за това, че задачата на АЗ Алкмаар в този случай няма да е никак лесна. Още повече, че холандците са в един много тежък период, продиктуван от най-различни фактори.

Основният от тях е свързан с трансферния прозорец. Така за поредна година точно този холандски тим осъществява гръмки продажби във водещи европейски първенства. Вут Уегхорст пое в посока Волфсбург срещу 6.5 млн. евро, а преди по-малко от 24 часа дойде и най-големият трансфер – този на Алиреза Джаханбаш в английския Брайтън срещу 16.5 млн. евро.

Всичко това означава, че на практика АЗ се раздели с двама от тримата си титулярни атакуващи футболисти през изминалия сезон и ще е някакво чудо ако това не даде крайно негативно отражение още в първия официален двубой за новия сезон.

За заместник на Джаханбаш по десния фланг на атаката беше привлечен румънецът Дорин Ротариу, но няма никакво съмнение, че той няма как да се сравнява с класата на иранския футболист.

Прогнозата

След раздялата с най-важните си футболисти през миналия сезон, бъдещето за АЗ Алкмаар не изглежда никак светло. Отборът ще бъде крайно неубедителен още на старта на новия сезон и не е изключено дори да претърпи тежък удар по евро-амбициите си още в гостуването на Кайрат Алмати.

Тази среща ще бъде напълно изравнена, като головете в нея ще са много малко и ще придобият скъпоценна стойност, а отсъствието на Джаханбаш и Уегхорст в нападението на АЗ Алкмаар веднага ще даде своето негативно влияние върху резултатността на холандския тим.

Турнир:Лига Европа
Двубой: Кайрат Алмати – АЗ Алкмаар
прогноза: под 2.5 гола
коефициент:2.00 betfair – Печели

Можете да прочете и другия ни анализ за двубоя Лайпциг – Хакен