Суонзи – Лестър – анализ

Суонзи - Лестър

Футболна прогноза с анализ

Точно преди началото на това противоборство между „лебеди“ и „лисици“ въпросът е един: кой от тях ще се хване за тази откъслечна възможност и ще направи една значима крачка за излизане от дъното на класирането ?

И двата тима започват кръга в непосредствена близост до зоната на изпадащите, но все пак над нея. Общо взето нагласите бяха, че те няма да стигнат чак дотам, но фактите говорят, че може би до последните 5 кръга ще са неотлъчна част от тази толкова ожесточена борба.

Преди месец – около коледните празници, „лебедите“ бяха затънали в тинята на Премиършип. Играта им беше повече от отчайваща, като не се виждаше как ще може да напуснат зоната на изпадащите. Ръководството на тима предприемаше най-различни действия и точно то е това, което осъществи най-много треньорски рокади в рамките на кампанията. Изобщо след като Гари Монк беше освободен, нищо в редиците на „лебедите“ не е както трябва. Нито Гуйдолин, нито Брадли се оказаха способни да извадят Суонзи от това плачевно състояние. Поредната промяна доведе Клеман начело на тима, а началото му е оптимистично.

Подопечните му се поздравиха с взимането на 3 победи в рамките на изминалите 5 кръга и най-накрая напуснаха зоната на изпадащите, а феновете на тима няколкократно изразиха задоволството си от случилото се. Всичко това им дава поводи да мислят, че спасението все пак е възможно. Новият треньор изнесе тима по-напред в противниковата половина, но това е просто един страничен ефект. Основният е чисто психологически, така нареченият „ефект на новия треньор“, който с пълна сила обхвана „лебедите“.

Победите им над Саутхямптън, Кристъл Палас и Ливърпул доведоха до раздяла със зоната на изпадащите и въпреки това близостта спрямо нея е притеснителна. Още по-притеснително е това, че отбранителната линия на Суонзи е най-слабата в цялата лига – с цели 54 допуснати гола. Дълго време се правеха какви ли не избори за защитната линия, стигаше се до залагане на Кингсли, който в редица мачове под ръководството на Брадли получаваше стартово място, още по-дълго време пък Жорди Амат имше позицията в центъра на отбраната, но впоследствие Клеман въведе няколко промени, които чувствително подобриха облика на „лебедите“ в дефанзивен план.
Суонзи - Лестър 1

Като от нищото се създаде изцяло нова двойка бранители – Фернандес-Моусън, а покрай тях отляво застана привлеченият през зимата от Дарби Каунти – Олсън, а вдясно – Ноутън. Вече Суонзи въобще не стои зле в своята половина и освен това се чувства комфортно при статичните положения, при които ползва и ръста на централния нападател Фернандо Йоренте. „Лисиците“ отиват на „Либърти“ с бремето на 4 поредни поражения в лигата, които ги свлякоха само на точка от зоната на изпадащите.

Раниери изрази недоволството си от случващото се, но и самият той отрече, че просто няма какво друго да се направи освен да се надява тимът му да започне да печели. Вече дълго време той разчита на един и същ стартов състав и няма как да получи критики за това. Просто нагласата на футболистите е много по-различна от това, което виждахме от тях преди само няколко месеца. В настоящия титуляр състав има няколко нови попълнения, но основните футболисти са от „шампионския състав“.

Наруши се е и иначе отличната защита, която през миналия сезон рядко допускаше попадения. Уес Морган и Робърт Хут вече не са онази непробиваема двойка, която бяха. Все повече отбори намират начин да се справят с тях, но Суонзи няма да е един от тях. Бранителите на „лисиците“ изпитват дискомфорт от съперници, разполагащи с големи линейни скорости, а нито един от атакуващите футболисти на Суонзи не е такъв (с едно изключение – Уейн Раутлидж).

Оставяме уточнението за Раутлидж, понеже той е флангови състезател и няма да има много преки съперничества с Морган и Хут, а с Фукс и Симпсън, които са много по-бързи от останалите си колеги в отбрана. Останалите футболисти в нападението на Суонзи са Йоренте и Сигурдсон, като и двамата изобщо не са сред най-бързите. Няма острота в това нападение на „лебедите“ и точно поради тази причина няма да има кой знае колко притеснения за гостите. Близостта на двата тима в дъното на класирането ще предопредели по-дефанзивната им нагласа, а ако изобщо някой от тях измъкне всичките точки, то ще е с гол разлика.

 

Прогноза: под 2.5 гола
Коефициент: 1.80 в bet365-link
Статус:Печели