Нюкасъл – Астън Вила – обоснована прогноза

Нюкасъл - Астън Вила - прогноза

Обоснована футболна прогноза за Нюкасъл – Астън Вила

Нюкасъл и Астън Вила – два тима, които през годините са имали много общо помежду си, най-вече участията на най-високо ниво, голямата слава и сериозните постижения в елита. По ирония на съдбата, хванати ръка за ръка, те потеглиха заедно и към Чемпиъншип след безкрайно разочароващата кампания 2015/16. През цялото време разочарованията изобилстваха и въпреки това „свраките“ до последно имаха известни шансове за постигане на спасение.

Същевременно Астън Вила беше грандиозно разочарование, пълен провал, разрастващ се при няколко треньори (Реми Гард и Тим Шърууд). По начало назначението на Гард, идващ от френския футбол, беше спорно и в края на краищата се оказа голяма грешка. В опит да намери изход от негативите ръководството предприе крайни мерки, назначавайки Шърууд. Той познаваше лигата благодарение на престоя си в Тотнъм, но това ни най-малко му помогна, за да измъкне Вила от дъното на класирането.

Отборът беше безобразен и се превърна в един от най-големите провали от съществуването на Премиършип. Като някаква утеха може да му служи това, че не успя да подобри анти-рекорда на Дарби Каунти и буквално да удари дъното.

Овните“ все още са тимът, спечелил най-малко точки за един сезон в Премиършип, като това се случи през 2007/08 когато те завършиха кампанията само с 11 точки. Така Вила изпрати кампания, за който изобщо няма да иска да си спомня. Мигновено след него тимът трябваше да поеме по нов път и да започне изграждането на нов отбор, който да атакува промоцията. Нищо подобно не се случи, като несполуките продължиха  да са неотлъчен спътник.

Хаосът в отбора беше пълен, а от ръководството не правеха нищо в името на развитието на тима. Роберто Ди Матео беше освободен от поста си още през октомври, а назначаването на Стив Брус не даде абсолютно никаква промяна. Така Астън Вила върви по път, който е утъпкан от редица тимове, изпаднали от Чемпиъншип, а неприятното е, че повечето от тях вече в продължение на 10 години не могат да намерят обратния път към елита. Всичко това не навява добри мисли на феновете на „виляните“, които бленуваха да видят любимците си в коренно различна светлина, а това така и не се случи. Опасенията им са, че може да се стигне дотам, че те да бъдат разгромени от един от най-големите си съперници в исторически план – Нюкасъл, като това би било наистина дъното.

Подобно на Вила, тимът на Нюкасъл претърпя изпадане, с което можеше и да се размине. Въпреки това „свраките“ направиха това, което Вила – не, да предначертаят пътя си обратно към елита. Направата на няколко големи инвестиции, най-вече тази около треньорския пост, се превърна в нещо, което в най-скоро време ще получи много голяма възвращаемост. Рафа Бенитес сглоби забележителен тим, който громи наред в Чемпиъншип. Не се вижда какво може да спре него и момчетата му към завръщането в Премиършип още от следващата кампания. Вече толкова дълго време „свраките“ са на висота и печелят повечето си срещи без никакви затруднения. Последният месец все пак породи смесени емоции за тях като стигнаха до 2 победи в 4-те си срещи.

Досадните равенства с КПР и Норич (и в двата случая 2:2) със сигурност не бяха определени като добри резултати. Видя се колко важно за тима е присъствието на Дуайт Гейл, който пропусна цели 6 поредни мача поради мускулна травма. Завръщането му в игра мигновено преобрази „свраките“ и доведе до измъкване на точката от Норич. Контузен продължава да е Исаак Хейдън, който е аут за още месец, а Роландо Аарънс и Върнън Анита ще преминат през късен фитес тест, който навярно ще бъде издържан от тях.

По отношение на „виляните“ кадровите неприятности са много повече. Габриел Агбонлахор е аут вече повече от месец, докато Нийл Тейлър и Джеймс Брий остават под много сериозна въпросителна. Миле Йединак все пак почти сигурно ще попадне в разширения състав. И тук идва най-неприятното за „виляните“ – традицията срещу Нюкасъл и по-конкретно в гостуванията срещу този опонент.

Последният изкован триумф датира от април 2005-а като тогава Астън Вила се наложи с 0:3. Последваха 6 победи за „свраките“ и 4 равенства в последвалите 10 сблъсъка на „Сейнт Джемсис“. Негативите за „виляните“ сякаш са без край, като последната им победа в лигата е от края на декември 2016-а. Вече в 9 поредни сблъсъка така и не могат да се завърнат към триумфите.

Всичко това прави тима на Стив Брус най-слабия в Чемпиъншип през 2016-а (със само една спечелена точка). „Свраките“ ще бъдат безупречни и ще се превърнат в истинска наслада за очите в домакинството на Астън Вила.

Прогноза: Нюкасъл
Коефициент: 1.67 в efbet
Статус:Победа