Египет – Уругвай, прогноза с анализ

Египет - Уругвай

Световното първенство беше открито, както традицията повелява – от домакините, и то по какъв начин ! Преди по-малко от 24 часа Русия разгроми Саудитска арабия с 5:0 и с този резултат хвърли кърпата в посока участниците от задаващото се противопоставяне. Вчерашният ден направи така, че едва ли не едно от двете места в тази група, носещи класиране, да се доближи много близо до обхвата на домакините. Същевременно няма да е пресилено и остатъчните шансове за преодоляване на групите на Саудитска арабия да бъдат зачеркнати след като отборът тотално разочарова във всеки един аспект от играта.

Това развитие поставя Египет и Уругвай под известно напрежение, тъй като всеки от тях знае важността на резултата от директното съперничество. Несъмнено дори при най-лошия възможен сценарий – загуба в откриващия двубой, победеният ще продължи да има шансове за класиране, но те ще минават през задължителни победи срещу Русия и Саудитска арабия. Дотук със ситуацията и развоя на тази група до този етап. Обръщаме се към двете селекции и чисто спортно-техническите качества на избраниците на двамата наставници.

Този на Египет – Ектор Купер, нямаше кой знае колко голям избор пред себе си, и се спря на обичайните 23-ма от последния квалификационен цикъл. Сред тях се отличават едва петима. За първият може би знаят вече и най-малките фенове на играта, особено след феноменалния за него сезон 2017/18. В случая няма нужда и от жокери, става на въпрос за Мохамед Салах. Медиите всячески се опитваха да получат информация за състоянието му след като той претърпя хирургическа интервенция на лявото си рамо и се очакваше да е аут за около месец. Само преди три дни на своята пресконференция треньорът на тима – Ектор Купер, категорично заяви пред журналистите, че Египет не е само Мохамед Салах и дори без него тимът ще е способен да се противопостави на съперниците си в групата. По-странното в случая е, че като допълнение към заявеното, Купер отсече, че дори да не е на 100% възстановен, Салах ще бъде използван.

Вторият добре познат футболист от селекцията на Египет на феновете на футбола с участието си в двубоя с Уругвай ще запише името си със златни букви в историята на финалите на световни първенства. Визирам неостаряващия вратар на „фараоните“ – Есам Ел-Хадари, който въпреки, че е на преклонната възраст от 45 години, продължава да се състезава и то на много високо ниво. За справка, той ще счупи дългогодишен рекорд на друг вратар – Фарид Мондрагон, който през 2014-а година застава под рамката на вратата на Колумбия, като към онзи момент е на 43 години. Другите двама ключови състезатели за египтяните са подвизаващите се в английската Премиър лийг – Рамадан Собхи, Ахмед Хегази и Мохамед Елнени. Останалите футболисти, които попаднаха в окончателната селекция са: Али Габер, Ахмед Елмохамади, Омар Габер, Сам Морси, Ахмед Фати, Тарек Хамед, Марван Мосен, Караба, Айман Ашраф, Мохамед Абдел-Шафи, Махмуд Хамди, Шериф Екрами, Шикабала, Абдал Саид, Саад Самир, Трезеге, Амир Варда, Мохамед Ел-Шенави.

Навярно повечето от тях не ви говорят нищо и това не е толкова изненадващо на фона на това, че сумарно половината от тях се подвизават или в местното първенство, или в това на Саудитска арабия. Неоспоримо е това, че петимата споменати по-горе, изградиха една добра сърцевина, около която не е толкова трудно дасе добавят още няколко играчи и да се сглоби боеспособен тим. Точно това направи и Ектор Купер, за да се стигне дотам, че Египет да сложи край на сушата и след повече от 20-годишно прекъсване да се завърне на Световно първенство. По-странното в случая е, че изброените петима се подвизават на най-различни позиции (във всяка една от линиите на тима) и така Купер се наслаждава на една разпределеност в стойността на футболистите си, на каквато би желал да разчита всеки наставник.

От голямо значение за Египет е да не тръгне да се надиграва с Уругвай, понеже в такъв случай ще загуби и то с голяма разлика. Несъмнено момчетата на Оскар Табарез са готови за подобно нещо и ще му се насладят до последната минута. Още на 15-и май селекционерът, който кара вече 13-а година начело на „урусите“, обяви своите избранници, като списъкът включваше: Фернандо Муслера, Хосе Хименес, Диего Годин, Гийермо Варела, Карлос Санчес, Родриго Бентанкур, Кристиан Родригес, Нахитан Нандез, Луис Суарес, Джорджан Де Арасета, Кристиан Стуани, Мартин Кампаня, Гастон Силва, Лукас Торейра, Матиас Весино, Макси Перейра, Диего Лексалт, Макси Гомес, Себастиан Коатес, Джонатан Уретавиская, Единсон Кавани, Мартин Касерес, Мартин Силва. Радващото за Табарез е, че през последната година се появиха няколко нови много силни футболисти на световната сцена, като Лексалт, Весино и Бентанкур, всеки от които проби в Серия А, и неминуемо получи повиквателна за националната формация.

Постепенно отборът на Уругвай се превърна в много стойностен, в който е все по-трудно да бъдат намерени някакви слабости. Несъмнено той превъзхожда Египет в редица отношения, така че за да могат да се противопоставят на южноамериканците, „фараоните“ ще са принудени да предприемат някакъв нестандартен подход, с който да изненадат хората на Табарез. През последното десетилетие Уругвай изигра много подобни ключови срещи и ги спечели и то в случаи, в които качеството на тима беше далеч по-ниско от това в момента. Няма да е пресилено ако отчетем, че „урусите“ са във върхов период и това е най-силният им тим от години насам. Взаимодействието по оста Кавани – Суарес ще предизвика неистови главоболия дори за стълба в египетската отбрана – Ахмед Хегази, а на другия край на терена Мохамед Салах също ще направи същото с противниковите бранители.

Прогноза: гол/гол @ 2.10
Статус:Загубен