Алашкерт – Селтик

Алашкерт - Селтик -прогнозаАрменският Алашкерт получи един от най-неудобните съперници още в тази ранната фаза на „Шампионска лига“ (каквато е първият квалификационен кръг).

Алашкерт

Краят на миналия сезон беше брилянтен за арменците, които ликвидираха съпротивата на съперниците си за титлата и то доста преди финалната права. Оставяйки зад себе си Бананц, Гандзасар и предсезонния фаворит за титлата – Ширак Гюмри (който изпадна в една много необичайна ситуация и беше наказан от местната федерация с отнемане на 12 точки от актива).

Не беше ли се случило това, то по всяка вероятност този толкова силен за арменските стандарти тим щеше да спечели титлата (тъй като приключи с 38 точки, а ако не бяха отнети споменатите от актива му, той щеше да има точно толкова, колкото и първия в крайното класиране).

Това обаче е коренно различна тема, на която няма по никакъв начин да се спираме. Някак си като на магия тимът на Алашкерт спечели титлата и то на фона на неистовите трудности в заключителния етап на кампанията. Още през април се разрази сериозен конфликт между ръководството и треньора на тима, което доведе до раздяла, а на поста на последния застана Варужан Сукасиян.

Той изведе Алашкерт до спечелването на титлата, макар всъщност неговата роля да беше минимална, тъй като по онова време отборът вече беше с изградена огромна преднина пред всичките си съперници. Така той обра лаврите, макар приносът му да беше страшно малък. В крайна сметка той остава и за началото на новия сезон, а от там ще произтекат и проблемите. Като се добави и това, че Сукасиян не разполага с достатъчно голям спектър от силни футболисти, положението направо ще излезе от релси.

Капитанът Артур Йедигарян е един от малкото, които са играли футбол на по-високо ниво. Преди години той се подвизаваше в руския елит, а след това игра за кратко и в Беларус и Украйна. Сам той няма да е в състояние да даде никакъв отпор на звездната селекция на Селтик.

Селтик

Детелините“ вървят във възходяща посока още от момента, в който започнаха съвместна работа с Брендън Роджърс.

Северноирландският треньор ги изкачи до коренно различно ниво, а работата му продължава да дава резултати и в днешно време. Като се отбележи и това, че Селтик е 49-кратен носител на титлата на Шотландия, само в две-три изречения получавате представа за какъв тим става на въпрос. На всеки един пост Роджърс има футболисти превъзхождащи във всяко едно отношение тези на Алашкерт.

Дори да излезе с изцяло резервния си състав, навярно той отново ще има успех. За негово най-голямо съжаление супер талантът на Манчестър Сити – Патрик Робъртс, който през миналия сезон направи невиждан фурор с фланелката на „детелините“, потегли обратно към Англия (след като беше под наем за един сезон), а Роджърс взе мерки, привличайки друг футболист със същия статут – преотстъпен. Одсън Едуард от ПСЖ е считан за един от най-големите таланти в целия свят, като за разлика от Робъртс (който играе на фланга), той е типичен централен нападател. Общо взето Едуард е нападател със смесено потекло от Франция и Гаяна, като е физически много добре сложен. Точно от такъв играч имаше нужда Роджърс и го намери, а предвижданията са, че ако не от първия кръг, то скоро след началото на сезона, споменатият ще бъде налаган в стартовия състав.

С неговото привличане „детелините“ имат поредна силна опция в нападението си, в което се подвизават още Лий Грифитс, Том Рогич, Муса Дембеле и Калъм Макрегър. Полузащитата им също е доста добра, а много неприятно за тях е, че няма да могат да разчитат на стълба си в сърцето на отбраната Дедрик Боята, който все още е в Русия, където защитава цветовете на белгийския национален тим. Той изигра и няколко срещи на Световното като титуляр при отсъствието на Венсан Компани, така че Селтик има с какво да се гордее.

Прогнозата

За щастие на шотландците, първият им съперник в „Шампионска лига“ е напълно преодолим и едва ли отсъствието на Боята срещу него ще се окаже предопределящо крайния изход. От няколко години насам (при случилото се с Глазгоу Рейнджърс) Селтик изпитва досада в отделни епизоди от факта, че няма адекватен съперник в елита.

Рейнджърите“ се завърнаха, макар все още да не са това, което феновете очакват и има наченки, че в близките години ще се завърне поне минимална интрига в спора за върха. И през идната кампания обаче „детелините“ ще са диктуващата сила, а пробивът им в групите на „Шампионска лига“ е едва ли не задължителен. Още от първия си двубой в надпреварата те ще разгърнат най-добрия си футбол и ще се справят с арменския си домакин.

двубой:Алашкерт – Селтик
прогноза: Селтик
коефициент:1.30 в betfair или любимия ни букмейкър – Печели

Ако, този двубой е твърде „скучен“ и „ясен“ за Вас, можете да видите нашите „предвиждания“ за Хърватия – Англия и Франция – Белгия