Португалия – Мароко

От Иберийския полуостров та чак до Русия – „мореплавателите“ дадоха ход на своето плаване, което ги оставя в бурните води на Световното първенство. Първият айсберг по пътя беше избегнат в последния възможен миг и то благодарение на Кристиано Роналдо, който съзрял опасността от челен сблъсък с него, взе моментални крупни мерки, застана на капитанското място, за да завърти руля в правилната посока секунди преди крушението.

Така овациите напълно закономерно отидоха на неговата сметка, като се сипеха буквално отвсякъде. С хеттрика си Кристиано продължава да чупи рекорди и вече гледа все по-настойчиво към „златната обувка“. За да има шанс да я спечели, на първо време е задължен да осигури нови подобни изяви от своя страна, за да донесе преодоляването на груповата фаза, с което и да увеличи броя на игровите си минути на Мондиала, респективно и шанса да вкарва повече.

Макар да пристигна в Русия като европейски шампион, португалският тим изобщо не е причисляван към селектираната група от топ-фаворити за трофея през тази година. До голяма степен това е елементарно за обяснение.

Макар да ни предостави истинска наслада за очите в противопоставянето с Испания в откриващия си сблъсък, европейският първенец разгърна и много слабости в играта си, които до голяма степен останаха в сянката на онзи магически пряк свободен удар в заключителните минути.

Най-съществените главоболия за Фернандо Сантош произтичат от силно ограничените опции за сформиране на стойностна отбрана. Трите гола, които Испания реализира във вратата на Патрисио са най-малкото, с което „мореплавателите“ можеха да се измъкнат и как да е по друг начин на фона на това, че в сърцето на отбраната им стоят Пепе и Жозе Фонте.

Първият е крайно рисков, вече на години от най-силните си периоди по футболните терени (с екипа на Реал Мадрид), а положението с втория е още по-отчайващо. Той предприе трансфер в китайския елит, където, както знаем, се подвизават редица залязващи звезди единствено с цел финансова полза.

Крайните бранители (Рафаел Герейро и Седрик Соареш) са един светъл лъч, макар прекалено често да се включват в офанзивен план и да оставят зоните си опразнени. Това ще се види и в идния сблъсък с Мароко и точно от там ще дойдат съществените главоболия за „мореплавателите“. Техният наставник Фернандо Сантош неведнъж поставяше отбора си в отбранителен план напълно съзнателно, за да използва скоростта на Кристиано на контра. Това беше и ключът към записването на добрия резултат срещу Испания.

За първия гол Роналдо се отскубна и получи шанс да играе един на един, за да си спечели дузпата. При вторият той имше и голяма доза шанс, а за третия – направи ясна демонстрация на футболна класа.

Срещу Мароко статуквото ще е коренно различно. Отпил от чашата на поражението в първия сблъсък, Ерве Ренар ще предприеме много по-тактически ориентиран подход за сблъсъка с Португалия. Несъмнено той ще гради нагласата на своите футболисти и около това, че съперникът е различен. Ренар няма да направи подобна грешка като срещу Иран, когато неговият тим сякаш беше в несвяст.

Макар да не блестеше, той беше по-добрият от двата, а в крайна сметка си наниза автогол в добавеното време и загуби по един безумен начин. Срещу Португалия Ренар ще направи така, че неговите футболисти да се превъплатят в Иран отпреди няколко дни. Или по-точно казано Мароко ще се отбранява и ще опита да вкара в употреба скоростта на Белханда, Бусуфа и Харит.

Не е изкючено централният нападател Ел Кааби, който тотално разочарова срещу иранците, да седне на пейката, макар изборът на Ренар за подобавщ заместник да е силно ограничен.

С такъв начин на игра „Лъвовете на Атлас“ едновременно ще се чувстват комфортно и ще накарт съперника да е в по-неблагоприятната за себе си позиция. Португалия не е сред онези тимове, които са на ниво когато съперниците им се затварят в собствената половина и подобно нещо ще се види в идния сблъсък. Мароко има много силни футболисти по двете крила, които ще вкара в употреба, и ще намери път към вратата на Руй Патрисио.

За разлика и отпреди няколко дни, този път тимът ще използва много по-добре и статичните ситуации и ще се завърне към това, което умее най-добре -да вкарва голове (след като го направи в 7 от 8-те си последни сблъсъка преди този с Иран).

прогноза: Мароко над 0.5 гола @ 1.72 в betfair