Кристъл Палас – Арсенал

Кристъл Палас - Арсенал - прогноза

Обоснована прогноза за Кристъл Палас – Арсенал

Селхърст парк“ ще се превърне в арена на заключителния двубой от кръга в Премиършип. Много ключов момент за изиграването на едно такова регионално дерби, което е просто неоспоримо, че ще даде тласък в каквато и да била посока на всеки от двата тима. Преди всичко ще се спрем на традицията на съперничеството, която едва ли се изненадвате, че е в категорично в полза на „артилеристите“.

Същата тази команда на Арсен Венгер се наложи в 5 от последните 6 спора с „орлите“, като най-често получаваният резултат за периода от началото на този период (2014г.) до днешна дата е 2:1 за нея. Парадоксалното в случая е, че от както съществува Премиършип в този си вид, Кристъл Палас няма победа срещу този си съперник.

Подобно нещо много рядко може да се отбележи особено когато става на въпрос точно за този шампионат – един тим да няма победа срещу друг, още повече градски съперник, в цялата история на лигата. Накратко казано успеваемостта на „артилеристите“ срещу Палас е много сериозна, като се изразява в 7 победи от 9-те спора.

Обръщайки се много назад към дебелите книги и малкото фенове, които все още си спомнят за първия двубой между Кристъл Палас и Арсенал, завършил при резултат 1:5 за „артилеристите“, внасяме уточнението, че двата тима имат точно 33 сблъсъка помежду си. 22 от тях са спечелени от Арсенал, 2 от Палас, а равенствата са точно 9. Всичко казано дотук обобщава превъзходството на „артилеристите“, които имат всичко на своя страна, за да добавят продължение на тази си толкова категорична серия.

Какво ще ни предложат двата тима в 34-то си историческо съперничество ?

(по друг начин казано – 10-то в ерата „Премиършип“) ?

Най-накрая настъпиха добри времена за „орлите“, които бяха озарени от съобщената от клубното ръководство новина за назначаването на Сам Алардайс. Броени дни след като пое поста начело на тима, наследен от Пардю, беше всеизвестно, че от тотален аутсайдер, Палас се превръща в голям фаворит за спасение, поглеждайки към дългия списък с успехи на Алардайс точно в това начинание.

Не случайно по отношение на борбата за оцеляване футболните анализатори дават първостепенно значение на това кои са треньорите на различните отбори и какви постижения имат през последните години. Всички те се обединиха около мнението, че точно Алардайс е човекът за Палас и той не ги подведе. Четирите поредни триумфа, „избистрянето“ на стартов състав и възвръщането на импулса в играта на тима – цялата тази работа беше свършена от „Големия Сам“ и то за кратко време. Нашите широки наблюдения около него и изборът му за състав ни позволяват да направим предвиждане точно за избраниците му в дербито с Арсенал.

Като цяло той е един от най-константните наставници в лигата. На вратата на неговия тим при дълготрайната контузия на Стийв Манданда отново ще застане Уейн Хенеси. Отбраната ще бъде съставена от обичайните четирима Уорд, Кели, Сако и Шлуп. И тук имаше известни смущения за оптималния избор на английския треньор, напомнящи за контузиите на Дан и Ван Анхолт и въпреки това в настоящия вид защитата на тима стои много добре. Обичайните петима (Миливоевич, Ледли, Заха, Пънчън, Таузън) ще оперират в средата, а един-единствен напред ще е Бентеке.
Същата прогноза за стартов състав ще направим и по отношение на гостуващия тим. Няколко травми спънаха това Арсенал да разчита на най-добрия си избор, като първо ще отделим изречение-две и за това. Отсъствието на титуляра на вратата – безкрайно опитния Петър Чех е в състояние да спъне „артилеристите“. Липсата на негова алтернатива става още по-тежка новина за Венгер след като френският специалист не може да използва и Давид Оспина.

Все пак последният ще бъде подложен на късен фитнес тест и ако физиотерапевтите на „артилеристите“ си свършат добре работата, той може и да е на разположение. В противен случай, под рамката за втори пореден кръг ще застане Мартинес, а четворката пред него е ясна – Монреал, Мустафи, Габриел, Белерин. На мястото на бразилеца (Габриел) със сигурност щеше да действа Лоран Косчелни, но той напусна терена принудително по време на дербито с Манчестър Сити.

Полузащитата на „топчиите“ ще е съставена от петима – Джака, Елнени, Санчес, Йозил, Уолкът, а пред тях ще е Дани Уелбек. За да се обобщи казаното дотук, противопоставянето на две напълно огледални единайсеторки ще е най-интересното в случая. И двамата наставници залагат на 4-5-1, като единствената съществена разлика е в това, че с една идея качествата на „артилеристите“ са по-големи. Така например те имат футболисти като Йозил, Санчес и Уолкът, които са способни да решат всеки мач с едно свое докосване, а в редиците на Палас просто такива отсъстват.
Таблицата дава еднозначна информация за това, че преди началото на последния двубой от кръга Арсенал има изоставане от цели 7 точки от 4-то място. Освен това обаче момчетата на Венгер имат и с два изиграни мача по-малко от заемащия го – Манчестър Сити. С огромното значение, което този двубой носи за цялото развитие на сезона на Арсенал, футболистите на френския специалист ще бъдат безупречни и ще приемат предизвикателството да останат в спора за завършване в четворката.

Прогноза:Арсенал
Коефициент:1,83  в betfair
Статус:Загубен