Мексико – Швеция – прогноза

Мексико - Швеция

Обоснована прогноза за Мексико – Швеция

Мексико – най-приятната изненада от началото на Мондиал 2018 – тим с много чар, с много жар и с много стойностни изпълнители, какво по-хубаво за наблюдаване от това ? Момчета на Хуан Карлос Осорио сътвориха истинска футболна поезия по руските терени в рамките на едва 180 минути, за да съкрушат амбииците първо на Германия, а след това и на Южна Корея. Макар въпросните два сблъсъка да бяха много различни по своя характер, футболистите на Осорио направиха едно и също – триумфираха и то по крайно изразителен начин.

Мачът с Германия

Едва ли са били много хората на тази планета, смятали, че „ацтеките“ ще се разправят с Германия по толкова категоричен начин (макар резултатът да не загатва за това) и въпреки това те го сториха. Само аплаузи и шапки долу за този тим, който със забележителната си скорост направи на пух и прах отбраната на “Бундестима”, която в крайна сметка се измъкна само с един инкасиран гол.

Това беше една среща, в която Мексико нямаше нито териториално надмощие, нито лъвския пай от владението на топката и какво от това, създаде страшно много голови положение и измъкна всичките точки.

Дни по-късно същият тим попадна в друга игрова ситуация като очакваното далеч преди даването на първия съдийски сигнал се пренесе и след него – Мексико имаше инициативата, а Южна Корея се отбраняваше. И въпреки това футболистите на Осорио, макар по не най-забележителния начин (благодарение на една груба грешка в противниковата отбрана), пробиха корейския бетон и вкараха два безответни гола, за да си подпечатат място на 1/8 финалите.

Големите въпросителни от тук насетне са дали те ще използват шанса си и ще се окажат в ролята на облагодетелствани от това да избегнат най-вероятно Бразилия още след групите или пък ще се натресат на най-големия фаворит. Казваме това най-вече с уговорката, че групата на бразилците ще получи своята кулминация след тази на Мексико и Германия, така че като нищо момчетата на Тите ще могат дори да избират своя съперник.

С мисъл да за мач с Бразилия

Това е много по-далечна тема на която няма да обърнем и най-малко внимание. Акцентът е върху това, че мексиканците демонстрират забележителен футбол и в ролята на преобладаващ тим, и в тази на отстъпващ в по-голямата част от най-значимите показатели. Имайки няколко знаменити фигури в нападението си като Карлос Вела, Хавиер Ернандес – Чичарито и най-вече Ервин Лозано, те творят по терените на Изток. Макар да има лукса да си позволи да пусне в игра голяма част от резервите си, сме далеч от мисълта, че Осорио ще го стори. Самият той осъзнава, че задаващият се сблъсък за неговия тим е най-малко толкова важен, колкото и изминалите два.

Избягването на Бразилия на 1/8 финалите ще е истинско благоденствие за него и футболистите му, така че те ще се хвърлят поне толкова в идния случай, колкото и в предишните два. Докато в първия Мексико беше в любимата си роля – на отбраняващ се тим, във втория беше принуден да излезе от зоната си на комфорт. Дни по-късно след втория си триумф тимът ще се завърне в първоначалното статукво, тъй като не той, а шведският ще е този, който неизбежно да изпитва необходимост от спечелването на всичките точки. И въпреки, че теоретично съществува вариант „трите корони“ да преодолеят групите и само с точка от сблъсъка с Мексико, тя е с минимална вероятност (тъй като минава в комбинация със задължителна загуба на Германия от Южна Корея). Несъмнено ще има няколко рокади в състава на „ацтеките“, все пак това е запазената марка на Осорио.

Точно той е наставникът на това Световно, който е осъществил най-много промени в стартовия си състав в продължение на изминалия квалификационен цикъл. Това е в основата на неговото верую за играта, като желанието му е да запазва свежестта на играчите си и да извлича най-доброто от качествата им в най-важните мигове. Все по-вероятно изглежда включването на Джовани Дос Сантос в стартовия състав. Фактът, че футболист с неговите умения остава на пейката е показателен за нивото на тима.

Швеция

Шведите стартираха срещу коравия тим на Южна Корея, който „излъгаха“ с минималното 1:0 и при все те бяха много по-стойностния от двата тима. Несъмнено трите точки отидоха в актива им съгласно всички закономерности на футболната игра. Точно 5 дни по-късно те бяха победени по възможно най-тежкия начин. Демонстрирайки компактен футбол и създавайки никак немалко чисти голови положения, а и до известна степен ощетени от главния съдия на сблъсъка с Германия (иранеца Алиреза Фегани, който не отсъди ранна дузпа в тяхна полза, която трябваше да бъде и гарнирана с червен картон за Жером Боатенг), шведите показаха ако не някакви изумителни качества, то борбен дух.

И въпреки масовите мнения за сблъсъка им с Германия да бяха еднозначно обвързани с това, че едва ли не са играли в глуха отбрана, това изобщо не кореспондира с истината. Още през първите 45 минути те имаха няколко чисти голови положени, като вкараха едно от тях. Поражението беше от онези във футбола, за които няма да е пресилено да се кажем, че са незаслужени, но получили се.

И при гола на немците, имаше много поле за критики, най-вече по адрес на вратаря Олсен, който направи прилични 90 минути, за да се пропука в продължението. Несъмнено шведите много трудно си проправят път към реализирането на голове срещу добре организирани в отбрана съперници. Това не е отличителната черта на тима на Осорио, но точно тук той ще я вкара в употреба, за да се озове в любимата си позиция.

Изнасяйки Швеция напред в своята половина, „ацтеките“ ще оползотворят индивидуалните умения на своята офанзива, за да продължат похода си с нов триумф.

 

двубой: Мексико – Швеция
прогноза: Мексико  (DNB) или Мексико 0
коефициент:1.66 от букмейкъра winbet