Колумбия

Още с разпределянето на отделните отбори на групи от по 4, „Лос Кафетерос“ беше този от селектираните четири, върху който падна по-голяма част от вниманието, който се превърна в отявлен фаворит за крайния триумф. Ще бъдат ли оправдани хвърлените очаквания или пък звездната колумбийска селекция ще се сгромоляса с гръм и трясък ?

Въпрос, на който ще получим отговор в близките две-три седмици. Не е тайна, че Колумбия се превърна във фабрика за първокласни футболисти, а заслугата за разцвета на нацията в това отношение е комплексна. Никак не е случайно и това, че футболните анализатори едва ли не хвърлиха кърпата точно към този тим в очакване на нещо голямо и има защо. Точно преди 4 години „Лос Кафетерос“ загатна, че вече е един от по-малките фаворити за големите успехи, такъв е и сега.

Преди вече повече от месец, на 14-и май, треньорът Хосе Пекерман обяви своите 23-ма сред които: Давид Оспина, Хосе Фернандо Куадрадо, Камило Варгас, Кристиан Сапата, Оскар Мурийо, Сантиаго Ариас, Йоан Мохика, Йерай Мина, Давинсон Санчес, Фарид Диас, Карлос Санчес, Вилмар Бариос, Хамес Родригес, Абел Агийар, Матеус Урибе, Хуан Куадрадо, Джеферсон Лерма, Хуан Фернандо Кинтеро, Луис Муриел, Хосе Изикиердо, Мигел Борха, Карлос Бака и Радамел Фалкао.

Положението в офанзивата на тима е изумително. Големите дилеми са свързани точно с тази зона от терена, тъй като от цялото това съзвездите Пекерман ще селектира едва четирима, които да формират така наречения „диамант“.

Обичайно изборът на опитния аржентинец пада върху Куадрадо, Урибе, Родргиес и Фалкао (като възможно е и това на мястото на Урибе да започне Муриел). Бяха изпробвани няколко различни варианта, като този сякаш се оказа най-успешен, въпреки че така и не успя да осигури реализирането на гол в последната проверка – срещу Египет.

Това беше и един от изненадващите аспекти от подготовката на „Лос Кафетерос“ за този Мондиал – изиграването само на една контролна среща – споменатата срещу „фараоните“. Преди три месеца Пекерман съзря най-доброто от своите след като те му донесоха върховната наслада от това да види на няколко метра от себе си как Франция беше обърната от 2:0 до 2:3.

Едва 4 дни след този подвиг последва нулево реми с Австралия, което затвърждава и мнението, че Колумбия е в сериозен подем по отношение на играта си в отбрана. Връщайки се четири години назад, отчитаме, че същият този тим на Пекерман получи много сериозен прилив в своите сили след като разгроми именно Япония в края на груповата фаза (в мач, който няма особено значение за колумбийците, които след две победи в първите две срещи си бяха гарантирали класирането).

Япония

Въпреки това изявите на „Лос Кафетерос“ бяха забележителни, а със споменатата победа дадоха и ясна заявка за последвалия си поход до 1/4-финалите. Точно „самураите“ се превърнаха в една от големите жертви на Хамес Родригес, който в същата среща се отличи с вкарване на гол, в гарнитура към който имаше и две асистенции, а добавяйки и точно изпълнената дузпа от Хуан Куадрадо през първата част, се стигна до крайното 4:1.

Колумбия ще е една от най-приятните изненади в пореден случай. Преди 4 години този тим беше успешен, а днес ще е още по-успешен.

Японците, които изпаднаха в много деликатно положение и броени месеци преди Мондиала направиха треньорска рокада, все още не са в най-добрия си ритъм. Новият наставник Акира Нишино има престой единствено в местната Джей лига и със сигурност не се ползва с ритуината на предишния – Вахид Халилходжич.

Босненският треньор беше основополагаща част от екипа на „самураите“, а при отсъствието му, тимът ще претърпи сериозен крах на руска земя. Тази толкова тежка група няма да се развие по японския вкус и още след първите 90 минути тимът от „страната на изгряващото Слънце“ ще е малко по-близо до това да потегли на Изток скоропостижно.

Двубой:Колумбия – Япония
прогноза: победа за Колумбия с коефициент 1.75 в efbet
начало:15:00

За „ловците“ на по-високите коефициенти и нестандартни прогнози, предлагаме и Колумбия, да спечели и над 2.5 гола с коефициент 3.20.