Денис Коутс от Bet365 основава благотворителна фондация за £100 милиона

Денис Коутс основателката на bet365

Денитс Коутс, ръководител на Bet365.

Основателката на Bet365, Денис Коутс, е спечелила повече от £60 милиона паунда в пари и дивиденти под различна форма от бизнеса в сферата на онлайн залаганията, който тя стартира от паркинг в Стоук преди 14 години. Коутс основава благотворителна фондация за £100 милиона, след като печалбите на компанията се увеличават повече от два пъти през изминалата година.

Бет365, по-известен на феновете на Световното първенство по футбол с телевизионните си реклами с участието на Рей Уинстоун, обяви печалба от £319 милиона без данъчното облагане дори след претърпените загуби от £5 милиона като основен акционер на отбора от Английската висша лига Стоук Сити. За сравнение предишната година печалбата е била само £148 милиона.

Залозите за годината до месец март възлизат на £26,5 милиарда – 36% повече от предходната година. В този бизнес фирмата печели £1,3 милиарда от онлайн играчите. Bet365 е една от първите фирми, които забелязват потенциала на залозите в реално време („in-play“ betting), позволяващи на играчите да правят залози по време на спортните събития. Нарастващото потребление на таблети и смартфони несъмнено допринася за популярността на подобни начини за залагане.

Коутс е наградена с наградата „CBE“ през 2011 година и се появява в списъка на милиардерите, определени от „Forbes“ тази година, със състояние, оценено на $1,6 милиарда (£930 милиона). Два месеца по-късно „списъка на богатите“ на „the Sunday Times“ оценява семейното й богатство на £1,2 милиарда.

Дори след £100-те милиона, които Bet365 дарява за благотворителност, анализаторите на материалното състояние са по-скоро склонни да увеличат оценката на богатството на Коутс, имайки предвид последните отчети на компанията по данни на „the Guardian“ преди да бъдат изнесени от „Companies House“.

За последните 6 години сайтът изплаща дивиденти на стойност от £225 милиона, половината от които отиват при Коутс. В допълнение, през последната година тя получава изплащане, възлизащо на £13 милиона. В Bet365 работят 2875 души, 80% от които са в централния офис на фирмата в Стоук, което я прави най-големия работодател в частния сектор в града. Компанията има офис и в Гибралтар.

Новосъздадената фондация вече демонстрира сериозна активност, дарявайки средства на „Oxfam“, „Cafod“, центъра за онкоболни в Стоук „Douglas Macmillan“, както и за финансиране на програми за подпомагане на пострадалите от тайфуна Хаян във Филипините. Даряват се средства и за университетски стипендии и театри.

Коутс, която ръководи Bet365 заедно със своя брат Джон Коутс, също главен акционер, никога не е проявявала интерес в продажбата на бизнеса или изнасянето му на фондовата борса. Оставяйки годишните отчети настрана, за компанията, която е най-печелившата в сферата на хазарта в Обединеното кралство, се знае много малко.

В частност, от Bet365 са много предпазливи, за кои държави позволяват поставянето на залози. Преди две години Коутс заявява, че само четвърт от приходите идват от играчи от Обединеното кралство – дял, за който се смята, че не се е променил, но компанията не дава повече информация. Като причина за липсата на повече детайли компанията изтъква, че разкривайки, къде печели парите си, би нанесло сериозни вреди на интересите й.

Компанията има лиценз за букмейкър в множество държави, включващи Испания, Дания, Австрия и България. През октомври в Обединеното кралство се налага нов лицензионен режим за онлайн букмейкърите, които ще трябва да плащат 15% данък върху бизнеса си, влизащ в сила два месеца по-късно. Това може да се окаже предизвикателство за някои офшорни букмейкъри, но по никакъв начин няма да засегне компанията, тъй като компанията е базирана в Обединеното кралство и вече плаща тези 15%.

Въпреки продължителния си успех, Bet365 предупреждава, че е малко вероятно да вложи милиони във футболния клуб Стоук Сити. По-скоро се надява да намали зависимостта си от печалбите от бизнеса със залози и в средносрочен план да го направи независим и себедостатъчен.