Site icon 5bet.eu

Ливърпул – Евертън – прогноза

Ливърпул – Евертън

обоснова прогноза за Ливърпул – Евертън

Кръгът в английския елит започва подобаващо – с едно огромно градско дерби между два много добре познати отбори – Ливърпул и Евертън. Когато се заговори за този мач винаги редица фактори, които на пръв поглед са в състояние да окажат влияние върху развитието, остават на заден план, но в конкретния случай едва ли ще е така.

По-долу ще обобщим ключовите най-важни детайли около поредното издание на дербито за Мърсисайд. Това е 30-ият кръг от сезона, а до края остават по-малко от 10, така че всеки един мач ще е като последен най-вече за тимовете, чиито съдби тепърва ще се решават.

Ливърпул е един от тях, като неведнъж от ръководството на тима изразиха желанието си за класиране в Топ 4, което на свой ред да доведе до завръщане в най-престижния европейски футболен турнир – „Шампионска лига“.

Преди началото на мърисайдското дерби тимът от червената част на града е 4-и, като има с 4 точки повече от вечния си враг – Манчестър Юнайтед, но в същото време има с две изиграни срещи повече. Разликата спрямо 6-ия – Арсенал пък е 6 точки, като и спрямо тях момчетата на Юрген Клоп са в огледална позиция по отношение на изиграни двубои.

Всичко това е гаранция само за едно – за оспорвана битка до последния кръг най-вече по отношение на разпределение на местата в Топ 4. В определена ситуация дори Евертън ще е способен да се намеси в нея, но за целта задължително трябва да измъкне трите точки от „Анфийлд“ с което би намалил изоставането си спрямо градския съперник на едва 3.

Веднага обръщаме внимание на контузиите, породени от прекъсването за националните отбори, които не са никак малко. Ливърпул си изпати след като загуби двигателя си в средата на терена – неуморимия Адам Лалана. Всичко това води дотам, че Юрген Клоп да поеме един съществен риск в избора си на състав за градското дерби. Той отново ще заложи на любимата си схема 4-3-3, като една от хубавите вести е завръщането на Деян Ловрен в центъра на отбраната. Той ще си партнира с Жоел Матип.

Постът на десния краен бранител със сигурност ще е за Натаниел Клайн, а голямата дилема е около избора за ляв защитник. С това ще се реши и следващия голям въпрос – за полузащитната формация. Ако Клоп спре избора си на обичайния титуляр на поста ляв защитник (Джеймс Милнър), то в полузащитата ще действат Джорджиньо Вайнаудум, Лукас Лейва и Емре Джан. Триото в преден план е всеизвестно – Мане, Фирмино, Коутиньо.

Другият вариант около двете дискутирани позиции е вкарването на Алберто Морено като титуляр като ляв бранител, което ще е причина за вътрешна рокада, свързана с Джеймс Милнър, който би следвало да получи място в центъра на полузащитата, а Лукас Лейва да остане на пейката. Това е по-възможният от двата вариант, макар според редица футболни експерти да не е така. Юрген Клоп е голям любител на атакуващия стил на игра и точно с избора си на остър краен бранител, какъвто е Алберто Морено, ще е в състояние да създаде страшно много главоболия за разпокъсаната отбрана на съперника.

Веднага засегнахме темата за защитната линия на „карамелите“, която ще е предопределяща за изхода от двубоя. От назначаването си начело на Евертън Роналд Куман много често правеше промени точно в отбраната си, като срещу тимовете от средата и втората половина на класирането залагаше на трима бранители, а срещу тези от челото на таблицата – на четирима.

Би следвало срещу Ливърпул той да стартира с първия вариант, като изборът му да падне върху Лейтън Бейнс, Фил Джагиелка, Ашли Уилямс и Мейсън Холгейт. Ужасяващи бяха новините за Евертън от паузата за националните отбори след като двама от общо четиримата титулярни бранители на тима – Шеймъс Колман и Рамиро Фунес Мори се върнаха с брутални контузии.

Първият получи зверско счупване на крака, а вторият – травма в коляното, която го вади от игра до края на сезона. За да довършим темата със стартовите състави добавяме и останалите футболисти, които ще излязат на терена от първия съдийски сигнал за Евертън – Бари, Гай, Дейвис, Баркли, Лукаку, Миралас.

Присъствието на Гарет Бари в центъра на полузащитата е неизбежно след като титулярният футболист на поста – Морган Шнайдерлен също получи травма. И така точно в този миг тимът на Ливърпул, който вкарва средно по над два гола в домакинствата си, ще продължи силната си поредица в мърсисайдското дерби с което и ще направи една от най-важните крачки към завръщане в голямата четворка.

Прогноза: Ливърпул
Коефициент:1.73 в
Статус:Печели

Exit mobile version